Przechowywanie żywności - zamrażarka

Czy wiecie ile czasu można przechowywać żywność w zamrażarce i jak to robić, by było właściwie przechowywane? Ja osobiście nigdy nie lubiłam mrozić różnych produktów, a zwłaszcza gotowych potraw, bo nigdy  nie wiedziałam ile czasu mogą leżeć w zamrażalce. Najczęściej coś mroziłam, a potem wyrzucałam do kosza. Marnujemy bardzo dużo jedzenia, ponieważ nie potrafimy przechowywać jego nadmiaru, albo przechowujemy go niewłaściwie.
Pora poznać tajniki mrożenia żywności.






Po pierwsze musimy żywność przechowywać w odpowiednich pojemnikach lub torebkach specjalnie do tego przeznaczonych. W sklepach możemy kupić torebki do mrożenia, najczęściej są zapinane tak, by się nie dostało do nich powietrze. Torebki te wykonane są z folii, która nie przymarza do jedzenia, utrzymując jego smak i świeżość. Znajdziemy je w Ikea oraz w zwykłych hipermarketach. Kupując pojemnik, musimy zwrócić uwagę, czy nadaje się do zamrażalki.

Na początku musimy wiedzieć, że nie powinniśmy zamrażać : ugotowanych ziemniaków, ryżu, makaronu, śmietany, jogurtu, majonezu, ugotowanych jajek, ogórków, sałaty, pomidorów, rzodkiewek, arbuzów, winogron, pomarańczy, bananów, grejpfrutów, papryki, kiełek, czosnku, cebuli, miękkich serów i kremów, żółtego sera ( chyba, że wcześniej go zetrzemy) napojów gazowanych, sałatek z majonezem, kawioru oraz rzeczy wcześniej już rozmrożonych.

Gdy przystępujemy do zamrażania produkty musimy dobrze zapakować i torebki lub pojemniki dokładnie opisać - NAZWA I DATA.

Warzywa - Jeśli chcemy mieć sezonowe warzywa cały rok, możemy je zamrozić, lecz wcześniej  należy je przygotować. Umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zblanszować (przelać je gorącą - ok 2 min- a potem zimną wodą z lodem,). Warzywa korzenne  przechowujemy do ok pół roku a miękkie do ok roku.

Zupy - możemy mrozić zupy przed zabieleniem ich śmietaną. Zamrażamy zupę zimną! Pamiętaj, by napełnić tylko 3/4 pojemnika, bo zupa zamrożona powiększy swoją objętość i może wywalić pokrywkę!

Chleb - mrozimy świeży chleb w torebce z klipsem. Przechowujemy maks 3-4 miesiące

Mięso - mrozimy  je w małych kawałkach, wkładając wszystkie do oddzielnych torebek. Mielone może leżeć do ok 2 mcy, kiełbasy do 4 mcy, wieprzowina ok 6 mcy, wołowina, cielęcina do 8 mcy, ,baranina do ok 9 mcy.

Owoce - przed zamrożeniem należy je umyć, osuszyć, duże podzielić na kawałki i odszypułkować. Przechowujemy je maks rok.Truskawki po mrożeniu nadają się najczęściej jedynie na mus.

Ryby -  przed zamrożeniem możemy je glazurować tzn. wstępnie zamrozić rybę ułożoną na folii aluminiowej, potem wyjąc i zanurzyć w wodzie z lodem, potem czynność powtórzyć i w końcu zamrozić już w szczelnie zamkniętym woreczku. Tak zabezpieczone ryby możemy przechowywać nawet do roku.

Zioła - musimy je wcześniej umyć, osuszyć i posiekać. Możemy je przechowywać nawet do pół roku. Najlepiej w opisanych woreczkach strunowych lub niewielkich opisanych pudełeczkach. Ja zawsze mrożę lubczyk z ogrodu, koperek i bazylię. Zima jak znalazł :)

Grzyby - przed zamrożeniem musimy grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielone już na porcje zamrażamy w woreczkach na ok pół roku. Jeśli poddamy grzyby obróbce termicznej (podgotujemy je) to możemy przechowywać grzyby aż do następnego sezonu. Najlepiej mrozić je w porcjach, których potem użyjemy.

Resztki pokarmów - bulion rosołowy, sos do spaghetti, koncentrat pomidorowy, końcówka wina - to wszystko możemy zamrozić w pojemniku na kostki lodu i potem użyć w dowolnym momencie do gotowania innych potraw.

Gotowe dania - jeśli kupiliśmy je zamrożone, to mrozimy je tego samego dnia. Jeśli danie jest naszej roboty, czekamy aż wystygnie i dopiero je zamrażamy, pamiętając by nie zawierało składników, których nie można mrozić.




Zwróćmy też uwagę jak mamy oznaczone szuflady w zamrażalce. Najczęściej mamy na nich rysunki, co powinno się tam znajdować. Nie jest to jakieś widzimisię producenta, by ozdobić szuflady tylko praktyczna porada.

W drugiej części powiem Wam co i gdzie kładziemy w lodówce.







20 komentarzy:

  1. Świetne, bardzo przydatne informacje. Nie miałam pojęcia, że nie można mrozić ryżu i makaronu . W ogóle muszę zwrócić uwagę na czas przechowywania produktów, bo czasami zdarzy się, że jakiś pakuneczek zapodzieje się w czeluściach zamrażary i zbyt długo leży.
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż i makaron po rozmrożeniu staja się jedną wielką papką ;) i po prostu nie nadają się do jedzenia. Ty chlebka pewnie nie mrozisz, bo jak taki pyszny to po dniu nic nie zostaje :) ale możesz mrozić jeszcze ciasto drożdżowe o czym zapomniałam wspomnieć. Pozdrawiam:)







      Usuń
  2. Bardzo przydatne informacje. Dziękuję :-) . Nie wiedziałam, że ryby można glazurować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama się uczę codziennie czegoś nowego. Wszystkie wpisy powstają z potrzeby chwili. Akurat na tapecie miałam porządek w zamrażalce :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja prawię wszystko mrożę :) oczywiście co się nadaje do zamrożenia :) zupy specjalnie więcej gotuje, żeby zamrozić i wyciągnąć kiedy przyjdzie ochota na zupkę :) chleb jak mi zostanie, a wyjeżdżam na weekend też ląduje w zamrażarce :) no i oczywiście warzywa z ogrodu mrożę, żeby w zimie mieć np. ekologiczną marchewkę ;)

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, ja się jeszcze muszę dużo nauczyć, bo póki co jestem pierwsza w wyrzucaniu ;) Choć lubczyk zawsze mam zamrożony do rosołku :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. My z mężem (musiałam o nim wspomnieć, bo to mąż jest głównodowodzącym w kuchni i doskonale gotuje) mrozimy potrawy, których nie opłaca się gotować mało - fasolkę po bretońsku na przykład, gulasz, czasem zupy, jeśli jest jej naprawdę dużo (zawsze mi się wydaje, że będzie za mało i gotuję, jak dla wojska). To są takie żelazne porcje, które wyciągamy, gdy nie mamy czasu, albo nam się nie chce, albo syn jest głodny, chociaż dopiero zjadł obiad. W zamrażarce mamy też mrożone jarzyny, różne mieszanki (ze sklepu). I lody.
    Do mrożenia używamy plastikowych pojemników (mam swoje ulubione z Tupperware).
    Raczej staramy się gotować i zjadać wszystko na bieżąco. Nie lubię wyrzucać jedzenia, a jeść lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To muszę pogratulować! a Tupperware są faktycznie świetne!
      U mnie zupy znikają w mgnieniu oka i gotuję je co dwa dni. Nie mrożę zup, bo nic nie zostaje z 8 litrowego szybkowara.

      Usuń
  6. Bardzo przydatny post! Przez długi czas myślałam,że jak się coś schowa do zamrażarki, to się tam zahibernuje na wieki i problem z głowy;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i nadszedł czas na poczynienie pewnych wykopalisk w swojej zamrażarce :)

      Usuń
  7. Witaj

    Kolejny ciekawy post :) i dzieki niemu wiem cos nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się pisać ciekawe posty za każdym razem, bo tematów w głowie mam sporo :)

      Usuń
  8. Ja mrożę prawie wszystko. Bułki też. Zastanawia mnie tylko ten makaron - pierogi przechowują się doskonale, a to ten sam rodzaj ciasta. Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje! sama mrożę pierogi i nic się z nimi nie dzieje. Może to kwestia grubości ciasta. Makaron jest cieniutki i po rozmrożeniu i ponownym poddaniu obróbce cieplnej traci smak i robi się maziowaty. Czytałam, że można mrozić grube makarony np. do lazanii.

      Usuń
  9. Bardzo przydatny blog! Pomaga w codziennych, domowych obowiązkach. ;) Dziekuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam częściej :) i polecam się na przyszłość. Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Domowe obowiązki to nasza codzienność, dlatego każdej kobiecie przydadzą się Twoje porady. Oczywiście panie, które oprócz prowadzenia domu handlują żywnością mają o wiele trudniejsze zadanie, ale wszystko jest do ogarnięcia, a pomysły z zamrażaniem są super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy wpis, o połowie tych rzeczy nie miałam pojęcia. Chętnie przeczytałabym też artykuł na temat tego, jaką zamrażarkę kupić, o stoję przed tym wyborem od jakiegoś czasu i przeczytałam już kilka artykułów tego typu https://faar.pl/jak-uzywac-zamrazarki-co-musisz-wiedziec-o-zamrazarkach/, ale przydałaby się opinia kogoś zaufanego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

"Wszystkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów zawartych na tej stronie bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty, jeśli nie zaznaczono inaczej są własnością intelektualną autora strony"